DASK SİGORTASI HAKKINDA HABERLER


6 Ayda 1 Milyon Konut Sigortalandı

2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) 5 milyon konutu sigortaladı. 1999 Depremi sonrasında, doğal afetlerden doğan maddi hasarları karşılamak adına üretilen zorunlu deprem sigortası için hedef 10 milyon sigortalı konut.

2012 yılı Ağustos ayında çıkarılan Afet Sigortaları Kanunu’nun etkisi ile son 6 ayda 1 milyon konut sigortalandı. 1999 yılında %4 olan sigortalı konut oranı bugün %30. Bu oranın yükselmesinde Zorunlu Deprem Sigortası büyük yer tutuyor. Özellikle Afet Sigortaları Kanunu sonrasında büyük artış gösteren oran, 6 ayda %35’e ulaştı. Elektrik ve su abonelikleri için Deprem Sigortası şartı konulan yasa sonrası sigortalılık oranının beklenenin üzerinde artış göstermesi ile 2013 yılı için hedeflenen rakama yılın ilk çeyreğinde ulaşıldı. Adres kodu uygulaması ile sayının daha da artması bekleniyor. Ülke genelinde %50 sigortalılık oranı hedefleniyor.

Deprem Sigortasında En Bilinçli İller

Zorunlu Deprem Sigortası bilincine en çok sahip olan iller Burdur, Tunceli ve Yalova. Burdur’da merkezde ve 10 ilçede zorunlu deprem sigortası eğitimleri gerçekleştirildi. Ayrıca hatıra ormanı ve doğa yürüyüşü etkinlikleri ile deprem sigortasının tanıtılması sağlandı. Tunceli’de evler tek tek dolaşılarak halk, deprem sigortası hakkında bilgilendirildi. Camilerde de sigorta ile ilgili vaazlar verildi. Yalova’da ise okullarda deprem bilincini arttırmaya yönelik eğitimler verildi.

İstanbul Dört Bölge Kadar Sigortalı

Türkiye genelinde 17 milyonun %33’ü konut sigortalı. Bu konutların 2,3 milyonu Marmara, 1 milyonu İç Anadolu,  745 bini Ege, 536 bini Akdeniz, 407 bini Karadeniz, 195 bini Güneydoğu Anadolu ve 161 bini Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Sadece İstanbul’da bulunan sigortalı konut sayısı 1,5 milyon. Yani İstanbul’daki konutların neredeyse yarısı sigortalı. Bu rakamlara göre İstanbul’daki sigortalı konut sayısı Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki sigortalı konut sayısına eşit.

DASK Sigortası İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

DASK Sigortası Hasar Dosyası İçin Gerekli Belgler

DASK sigortaları Genel Şartları