SEYAHAT SİGORTASI HAKKINDA HABERLER


Yeşil Pasaportlular Sigorta Yaptırsın

Ablasını ziyaret için Almanya’ya gelen, ancak geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden yeşil pasaport sahibi öğretmen Fatma Kırlar olayı, yurtdışında ani hastalık durumunda hastane masrafları sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini gündeme getirdi

ALMANYA’nın Münih kentinde yaşayan ablasını ziyarete gelen, ancak kalp krizi sonucu yoğun bakıma yatan ve iki hafta sonra hayatını kaybeden İngilizce öğretmeni Fatma Kırlar olayı, hastane masraflarını kim ödeyecek sorusunu gündeme getirdi. Öğretmen Fatma Kırlar’ın bağlı bulunduğu Emekli Sandığı, Alman hastanesine “Önce aile ödesin, sonra çaresine bakarız” yanıtını vermiş, hastane bunun üzerine masrafları aileden talep etmişti. Öğretmen Fatma Kırlar’ın acil olarak kaldırıldığı ilk hastane iki gece için 2 bin 800 Euro masraf çıkarırken, ambülans da aileye 571 Euroluk fatura gönderdi. Fatma Kırlar’ın yaklaşık iki hafta yoğun bakımda kaldığı Haar Hastanesi'nin ise ne kadar masraf çıkaracağı bilinmiyor.

Pasaport ve vize kolaylığı

Olayın çözüme kavuşturulması için Türk ve Alman makamları nezdinde girişimlerde bulunan Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, bir basın bildirisi yayınlayarak, iki ülke yetkililerini bu sorunu çözüme kavuşturmaya çağırdı. Öğretmen Fatma Kırlar’ın Adana’da yaşayan annesinin pasaport ve vize işlemleri zaman aldığı için kızıyla vedalaşmaya yetişemediğini belirten Dr. Yaşar Bilgin şöyle dedi: “Bu olay iki önemli sorunu gündeme getirdi. Ölüm olayının kısa bir zamanda gerçekleşmesi vize ve pasaport işlemlerinde kolaylık sağlanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Kontrol edilmiyor

Türkiye’den Avrupa’ya, bilhassa Almanya’ya tatile gelen insanlarımız, tıpta akut dediğimiz acil hastalık olaylarında zorluklarla karşılaşıyor. Örneğin kazalar, beklenmeyen kalp krizleri, beyin kanamaları ve zehirlenmeler gibi. Sağlık kurumlarının bu tür olaylarda hastayı tedavi etmek mecburiyeti var. Ancak masrafların ödenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle, vize verilirken, ADAC ve benzeri kurumlarda yurdışı sağlık sigortası yaptırılması isteniyor.” Yeşil pasaport sahipleri vizeye tabi olmadığı için, seyahat sigortası yaptırıp yaptırmadığının kontrol edilmediğini hatırlatan Dr. Yaşar Bilgin, en büyük sorunun burda yaşandığını kaydetti.

Gündeme getireceğiz

Dr. Yaşar Bilgin, yeşil pasaportla Avrupa’ya seyahat eden kişilerin yakınlarını, acil durumlarda büyük sorunlarla karşılaşmamak için dikkatli olmaya çağırdı ve şu tavsiyelerde bulundu: “Seyahat sigortası çok önemli. Miktar yüksek değil. Gelecek kişinin mutlaka seyahat sigortası yaptırmasını sağlayın. Acil hastalık olaylarında masrafları seyahat sigortası üstleniyor.

İkinci bir sorun ise pasaport ve vize işlemleri. Böylesi acil durumlarda insani bir durum olduğu için öncelik tanınmalı, pasaport ve vize işlemleri ivedilikle yapılmalıdır. Biz bu konuyu hem Alman hem de Türk yetkililer düzeyinde gündeme getireceğiz.”

Yeşil pasaport kime verilir?

Yeşil pasaport Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yüksek düzeyli devlet görevlilerine verilen 'hususi' pasaport türüdür. Bu pasaport sahipleri bir çok ülkeye önceden vize almaksızın giriş yapabilirler. Schengen Antlaşması'nı imzalayan hemen her ülke için bu kural geçerlidir. Yeşil pasaport TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, 1., 2. ve 3. derece memur ve kamu görevlilerine ve bunların emeklilerine verilir. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanları, İl ve İlçe Belediye Başkanları ve ilk kademe belediye başkanlarına çalıştıkları süre boyunca verilmektedir. Bunlara ek olarak, yeşil pasaport hakkı olan kişilerin eşlerine, 18 yaşını doldurmamış erkek çocuklarına ve bekar olan ve çalışmayan kız çocuklarına da yeşil pasaport verilir.

Seyahat Sigortası İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Seyahat Sırasında Hasar Sonrası Yapacaklarınız

Seyahat Sigortası Genel Şartları